JÄRJESTÄJÄT

UMS työryhmä on Ville-Karel Viirelaid ja Philip Pedersen yhteistyössä Pispalan kultuuriyhdistyksen kanssa.

Pääjärjestäjät Ville- Karel ja Philip  ovat kansainvälisesti kokeneita taiteilijoita, kulttuurinluojia ja performanssitaide entusiasteja, joilla on hyvä käsitys modernin taiteen kentästä. Heidän aikeenaan on nyt rakentaa korkeatasoinen tapahtuma, joka puhuttelee niin kokenutta performanssitaideyleisöä kuin genrestä juuri kiinnostuneita sekä sattumalta paikalle piipahtaneita. Molemmilla kuraattoreilla on aikasempaa kokemusta taidetapahtumien järjestämisestä – Ville Karel on muun muassa ollut mukana järjestämässä Eestissa legendaarista Diverse Universe performanssifestivaalia, Pärnu Video-& Filmifestivaallia ja Printmaking In festivaalia. Philip on ollut useina vuosina mukana Tampereen Performanssifiestan järjestämisessä.

Ville Karel Viirelaid

CURRICULUM VITAE

Kotisivut: http://ville-karel.wiirelaid.com

Ota yhteyttä: villekarel@wiirelaid.com

 

 

Philip Luddite Pedersen

CURRICULUM VITAE

Pieni valikoima taideteoksia

Ota yhteyttä:

philipluddite@gmail.com

MIKSI PERFORMANSSI?

Performanssitaiteen rappio – alas aallonharjalta

Noin vuosikymmen sitten aloin työskentelemään performanssitaiteen parissa. Ensin esiintyvänä taiteilijana ja sittemmin tapahtumien ja festivaalien järjestäjänä. Suomen performanssitaidepiirit aktivoituivat huomattavasti vuonna 2006. Näin tapahtui myös Euroopassa ja muualla maailmassa.

Vuosittain järjestettiin LaBaz Helsingissä, Perfo! Porissa ja Performanssifiesta Tampereella. Tapahtumissa esitteltiin kattavasti taiteilijoita Suomesta, Ruotsista ja Baltian maista – myöhemmin kansainvälisesti laajemmaltakin alueelta: USA:sta, Keski-Euroopasta ja Aasiasta.

Pääasiassa kyseiset festivaalit rahoitettiin kulttuuriapurahoin ja ne olivat voittoa tavoittelemattomia. Artisteille tai näyttämön takana työskenteleville ei useinkaan kyetty maksamaan palkkaa. Julkinen sekä yleisön kiinnostus oli kuitenkin poikkeuksellisen suurta ja jatkoi vain kasvuaan. Myös esiintyjiä oli aina vain lisää. Kansainvälisesti pieni taiteilijoiden joukko sekä usein unohduksiin jäänyt taiteen muoto elivät nousukauttaan.

Kauden huippu oli noin vuonna 2013, jonka jälkeen toiminta alkoi hiljalleen hiipua osittaiseen unohdukseen. Tapahtumia oli vähemmän kuin koskaan ennen – usein johtuen olemattomasta rahoituksesta, ei niinkään luovuuden puutteesta. Huomionarvoista on, miten kulttuuripolitiikan tavoitteet ovat muuttuneet.

Vastaiskuna vallitsevalle laskusuhdanteelle on aika aktivoida performanssitaiteen piirit ja nostaa ne unohduksista. Uuden maailman spektaakkeli -tapahtuma virkistää aisteja ja uteliaisuutta etsien uusia esittämisen muotoja. Taiteilijat ja ryhmät, jotka tapahtumaan on valittu, edustavat kokeilevaa ja leikkisää performanssitaiteen puolta, jättäen taakseen menneisyyden „valkoisen kuution“ eli akateemisen taidemaailman esittämisen käsitteet. Kyse on taiteesta, joka lumoaa – tai jopa shokkeeraa ja valaisee/sivistää saman aikaisesti.

Selkeästi nyt on aika esitellä kansainvälisiä performanssitaiteilijoita, jottei suomalainen yleisö jäisi tietämättömäksi siitä, mitä muualla maailmassa tapahtuu. Ei niin etteikö täällä oltaisi kiinnostuneita ja uteliaita – Suomi vain on aika kaukana kaikesta.

Philip Luddite

PISPALA , Joulukuu 2018